U Muzeju „Staro selo“ Kumrovec i ove godine najmlađi posjetitelji mogu sudjelovati u radionici Od zrna do pogače. Tijekom programa polaznici upoznaju vrste žitarica, način i mjesto čuvanja žita u tradicijskim gospodarskim objektima. Nakon uvodnog izlaganja djeca se mogu okušati u izradi kruha i pečenju u krušnoj peći. Program započinje runjenjem klipića kukuruza. Dobiveno zrnje melje se na ručnom mlinu žrmlju u brašno nakon čega sudionici radionice upoznaju tradicijsku zagorsku crnu, črnu kuhinju. U ambijentu kuhinje slijedi sijanje brašna te prikaz krušnih peći u kojima se demonstrira pečenje kruha. Nakon upoznavanja ambijenta tradicijske zagorske kuhinje i preostalog prostora kuće djeca sudjeluju u pripremi krušnog tijesta i oblikovanju vlastitih kruščića i peciva koje kao suvenire odnose svojim domovima. Program se organizira tijekom listopada isključivo uz prethodnu najavu.Zaustavite i vi na trenutak vrijeme i zajedno s nama upoznajte način spravljanja tijesta i miris domaćeg kruha iz krušne peći. Tekst napisala: Tatjana BrlekFotografije: Kristijan Bezjak
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica. Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića. Saznaj više